Loading...

Mis on espresso?

Tutvume hommikustaari ja lugematute maitsvate kohvijookide aluseks oleva espressoga!

Espresso on väike, kuid võimas kohv, mille iga lonks on rikkaliku ja intensiivse maitsega. Selle valmistamiseks pressitakse kuum vesi kõrge rõhu all läbi peeneks jahvatatud kohviubade, tulemuseks on kontsentreeritud kohvišott, koos pealmise iseloomuliku kreemja vahukihi ehk crema'ga. See pruulimismeetod toob esile kohvi rikkalikud ja keerukad maitsed, mistõttu on see kohv puristide lemmik ning ideaalne põhi mitmesuguste maitsvate jookide valmistamiseks. Olenemata sellest, kas naudite seda puhtalt või osana latte'st või cappuccino'st, peitub espressos kohvi tõeline olemus. Kas olete valmis rohkem teada saama? Haarake tassitäis NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espressot ja laske sellel artiklil tutvustada teile espresso võlu.

icon quoteicon quote
After getting inspired by these countries, take a break from the rush of everyday life, choose your NESCAFÉ® Dolce Gusto® and plan your next adventure-flavored vacation

Espresso kohvi ajalugu

Kuidas oleks väikese ajalootunniga? Alustame. Nagu paljud teie lemmikud kohviretseptid, loodi espresso Itaalias ligi 100 aastat tagasi ja selle eest tuleb tänada legendaarset Milanost pärit Luigi Bezzerat. Ta valmistas espresso aururõhu meetodil (ta oli tõepoolest esimene, kes seda kasutas!), mille abil valmis kange tassitäis kohvi kiiremini kui kunagi varem.

 

Nimi caffé espresso tähendab tegelikult välja pressitud kohvi, mis viitab sellele, et vesi pressitakse läbi peeneks jahvatatud kohvi väga kõrge rõhu all. Sealt edasi muutus espresso üha populaarsemaks, kui nõudlus kohvi järele kasvas 1800ndate lõpus ja 1900ndate alguses. 1940. aastateks oli ühe legendaarsema joogi loomise protsess põhjalikult viimistletud.

 

 

Riiklikku espressopäeva tähistatakse 23. novembril

Meist enamiku jaoks on iga päev riiklik espressopäev. Kui aga otsite põhjust veel ühe tassitäie joomiseks, siis pange 23. november oma kalendrisse kirja.

 

 

Kuidas espressot valmistatakse?

Hea küll, räägime espressost! Hõrgult kontsentreeritud ja imelistest maitsetest tulvil. Kas olete kunagi märganud neid väikseid šotte, mida baristad valavad? Jah, see on espresso. See on eraldi joogina väga maitsev, kuid sobib ka paljude teiste jookide, näiteks cappuccino, latte, americano ja macchiato põhjaks. Võite olla kindel, et espressol maitsest puudu ei tule. See on intensiivne ja tugev, kuid ütlemata hõrk. Seetõttu serveeritakse seda tavaliselt väikestes kohvitassides.

 

 

Kuidas espressot pruulitakse?

Kui mõelda, siis espresso on kangeim kohv, mida serveeritakse šottidena ja valmistatakse kuuma vee pressimisega peeneks jahvatatud kohvile. Selline pruulimismeetod annab tugeva, rikkaliku ja intensiivse maitsega kohvišoti, mis on aluseks teistele kohvitüüpidele.

 

 

Kui palju kofeiini on ühes espressošotis?

Espresso ergutav kogus kofeiini! Võib-olla olete kuulnud jutte selle toimest. Ja tõepoolest, selles on teatud tõde... aga see ei ole nii hirmutav, kui tundub! Kofeiinikogus sõltub joogi suurusest. Tavaliselt on ühes šotis 29–100 milligrammi kofeiini, topeltšotis 58–185 milligrammi. Seda võiks igaks juhuks meeles pidada!

 

 

Espressoga valmistatud populaarsed joogid

Tutvuge meie nelja vastupandamatu espressopõhise joogiga, millest igaüks annab klassikalisele espressokogemusele oma veetleva nüansi. Neile, kes otsivad tugevust ja intensiivsust, on olemas aegumatu espresso, mis on sõõm puhast kofeiinirikast naudingut. Kui ihaldate veidi magusat, siis sametise vahukoorega kroonitud espresso con panna on luksuslik maiuspala. Kreemjam variant on meie mõnus latte, kus siidine aurutatud piim täiendab täiuslikult rikkalikku espressot, pakkudes mahedat naudingut. Ja neile, kes naudivad väikese vahuga kohvi, pakub cappuccino's peituv espresso, vahustatud piima ja õhulise vahu harmooniline segu täiuslikku tasakaalu. Jätkake lugemist, sest uurime põhjalikumalt kõiki neid ahvatlevaid variante.

 

 

Klassikaline espresso

Täiusliku espressošoti valmistamisel on oluline täpsus ja kirglikkus. See tähendab hoolikalt mõõdetud peeneks jahvatatud kohvi, selle oskuslikku pressimist ja rõhu all pruulimist, et eraldada iga gramm tugevat maitset ja aromaatset naudingut. Ükskõik, kas tegemist on ühe šoti või teie lemmiku kohviseguga, see rikkalik ja intensiivne espresso on teie kohviteekonna süda ja hing.

 

 

Espresso con panna

Esitleme espresso con panna't – veetlev segu, mis viib teie espressokogemuse uutesse kõrgustesse. Kujutlege sametist espressošotti, mida katab pisut taevalikku vahukoort, luues harmoonilise segu rikkalikust kohvimaitsest ja kreemjast magususest. See on justkui väike killuke kohviparadiisi igas lonksus. Ükskõik, kas ihkate luksuslikku kosutust või soovite rahuldada oma magusaisu, espresso con panna on ideaalne maiuspala, mis viib teie kohvirituaali uuele tasemele./div>

 

 

Latte

Nautigem hubasust klassikalise lemmiku, latte, mõnusas embuses! Kujutage ette pehmet, sametist segu espressost ja aurutatud piimast, mis on kaetud õrna vahukihiga. See on nagu soe kallistus tassis, lohutav ja tuttav, kuid samas nii nauditav. Latte on ideaalne kaaslane hetkedeks, kui vajate veidi rohkem mugavust ja soojust, olenemata sellest, kas alustate päeva või võtate väljateenitud puhkepausi.

 

 

Cappuccino

Viimasena, kuid sugugi mitte halvemana, cappuccino. Cappuccino valmistamisel on espresso kõige tähtsam. Esmalt pruulitakse espressošott, mis moodustab joogi tugeva maitsega põhja. Seejärel lisatakse espresso intensiivsuse mahendamiseks aurutatud piim. Lõpuks kantakse lusikaga peale kiht piimavahtu, mis annab joogile iseloomuliku kreemja tekstuuri. Niisiis, lühidalt öeldes annab espresso kange põhja, mida tasakaalustavad ideaalselt piim ja vaht, ning tulemuseks on klassikaline cappuccino, mida me kõik teame ja armastame!

 

 

Kuidas espressot juua?

Räägime espresso lihtsa elamuse nautimisest! Vihje: selle klassikalise kohvijoogi maagia seisneb hetke nautimises. Võtke kõigepealt hetk aega, et hingata sisse tassist õhkuvat rikkalikku aroomi – see on eelaimdus peatsest tugevast maitsest. Seejärel tõstke pisike espressotass huultele ning rüübake aeglaselt ja ettevaatlikult. Laske intensiivsel maitsel oma maitsemeeli ergutada, tunnetades selle sügavust ja väljapeetust igas lonksus. Ja ärge kiirustage – espresso on mõeldud aeglaselt nautimiseks, et saaksite täielikult tunnetada selle jõulist iseloomu.

 

 

Mis vahe on espresso kohvil ja tavalisel kohvil?

Enne kui lõpetame, räägime lühidalt espresso ja tavalise kohvi erinevusest. Nagu me võib-olla teame või ei tea, on espresso peaaegu iga kohvitüübi aluseks. Ja baristad teevad oma võlutrikke, kasutades kõrgsurvevett, mis surutakse läbi pressitud jahvatatud kohvi. See tekitab paksu, siirupitaolise vedeliku, mille peal on imeline helepruun vahukiht, mida nimetatakse crema'ks. Selles saladus peitubki! Kuid erinevus on selles, et kui teised kohvid tuginevad aeglasemale filtreerimisprotsessile, siis espresso puhul on kiirus kõige tähtsam.

 

 

Kofeiinitase

Kofeiinitasemete võrdlemisel on oluline mõista erinevusi espresso ja tavalise kohvi vahel. Hoolimata väiksusest on espresso suurema kofeiinikontsentratsiooniga, mis annab kiire energiapuhangu. Seevastu tavalisest kohvist vabaneb kofeiin järk-järgult, pakkudes pikema aja jooksul püsivat energiat. Ükskõik, kas eelistate espresso kiiret ergutust või kohvi püsivat energiat, kumbki variant vastab erinevatele eelistustele ja vajadustele.

 

 

Filtreerimine

Espresso valmistatakse ainulaadse pruulimismeetodiga, kus peenelt jahvatatud kohv on tihedalt portafiltrisse pressitud ja vesi surutakse sellest kõrge rõhu all läbi. See intensiivne protsess eraldab rikkalikud maitsed ja õlid ning tulemuseks on paksu crema-kihiga kontsentreeritud kohvišott. Seevastu tavalist kohvi valmistatakse üldjuhul filtri- või ülevalamismeetodil, kus kuum vesi voolab läbi jämedama kohvipuru, eraldades maitsed järk-järgult. Filtreeritud kohv tilgub seejärel kannu või karahvini, mille tulemuseks on suurem kogus ühtlasema ja mahedama maitseprofiiliga kohvi. Olenemata sellest, kas teile meeldib espresso tugev intensiivsus või filtreeritud kohvi tuttavlikkus, pakub iga pruulimismeetod nautimiseks ainulaadset kohvielamust.

 

 

Blonde espresso vs tavaline espresso

Räägime, mis vahe on blonde'il ja tavalisel espressol – kogu erinevus on maitses ja kanguses! Kujutage ette: tavaline espresso on oma tugeva, intensiivse maitse ja suurema kofeiinisisalduse poolest kange ja sobib ideaalselt neile, kes armastavad päeva alustamiseks jõulist ergutust. Nüüd aga blonde espresso. Pehmem ja mahedam variant, millel on kergem maitseprofiil. See on justkui tavalise espresso leebem sugulane, mis on samuti maitsev, kuid väiksema kofeiinisisaldusega. Sealjuures on parim see, et jah, blonde espresso võib tõepoolest olla kofeiinivaba, pakkudes kogu maitset ilma kofeiinita. Nii et olenemata sellest, kas soovite jõulist äratust või rahulikumat kohvihetke, ootab teid täiuslik jook!

 

 

Espresso vs ristretto. Mis on nende erinevus?

Kas espresso ja ristretto on tõepoolest erinevad? Jah! Erinevus on maitseelamuses! Kuigi mõlemad on tugeva maitsega, rõhutab ristretto seda veelgi. See on nagu espresso julgem sugulane, mida valmistatakse samast kogusest kohvist, kuid vähema veega, mille tulemuseks on väiksem ja kontsentreeritum šott. See tähendab, et ristretto on rikkalikuma ja intensiivsema maitsega kui tavaline espresso. Seevastu tavaline espresso pakub tasakaalustatud maitset ja on koguselt veidi suurem, sobides ideaalselt neile, kes naudivad klassikalist kohvielamust. Nii et olenemata sellest, kas otsite intensiivset kofeiini või eelistate mahedamat jooki, on täiuslik kohv teid ootamas!

 

 

cup of americano coffee
Lugege lähemalt kohvi kohta
Nüüd, kui oleme teile espresso maailma ukse avanud, tutvuge sellega lähemalt ja avastage erinevaid kohvitüüpe.
LUNGO
LUNGO
Sabalansēts un grauzdēts
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO MILANO
ESPRESSO MILANO
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO ROMA
ESPRESSO ROMA
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO MILANO
ESPRESSO MILANO
Elegantne
OSTA NÜÜD
ESPRESSO ROMA
ESPRESSO ROMA
Röstitud ja jahvatatud kohv
OSTA NÜÜD
ESPRESSO INTENSO
ESPRESSO INTENSO
Sodri ir pikantiška
OSTA NÜÜD
Miami Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Mis on americano?
Mis on americano?
5 min
Mis on latte macchiato?
Mis on latte macchiato?
7 min
Millised on erinevad kohvioatüübid?
Millised on erinevad kohvioatüübid?
7 min
Loading...