Mis on kohvioad?
Kohvioad on väikesed seemned, mis on kohvitaime kohvikirsi sees. Kuigi kohvikirssi ennast ei sööda, eraldatakse ja röstitakse selle seemneid – nii valmib kohv, mida me kõik tunneme ja kust pärinevad meie lemmikkohvi oad.
1. Robusta kohvioad
Robusta kohvioad on maailmas toodetavate kohviubade seas koguselt teisel kohal, need on eriti populaarsed sellistes piirkondades nagu Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika. Nimi Robusta viitab selle tugevale ja kohati intensiivsele maitsele. Suure kofeiinisisalduse poolest tuntud Robusta ubadel on võrreldes Arabica ubadega suurem vastupidavus tänu kofeiini looduslikele putukaid tõrjuvatele omadustele, mis toimivad kaitsemehhanismina võimalike ohtude eest.
Kuid milline on nende maitse?
Robusta ube iseloomustab julge ja iseloomulik maitse, mis on sageli tugevama ja teravama maitseprofiiliga. Mõnikord võivad need olla ka mõrkjamad kui teised sordid. Lisaks sellele on Robusta oal tugev aroom, mis täiustab selle tugevat maitseprofiili.
2. Arabikos kavos pupelės
Arabica kohvioad, mis on maailmas kõige levinum sort, pärinevad Etioopiast, mida peetakse kohvitarbimise sünnipaigaks. Nimi Arabica väljendab selle ajaloolist populaarsust Araabias 7. sajandil. Need oad kasvavad kõrgetes piirkondades, näiteks Brasiilia lopsakates vihmametsades. Kusjuures see riik on selle kohvitüübi peamine eksportija. Araabika oad, mis on tuntud oma magusa, õrna ja maheda maitse poolest, pakuvad sujuvat tekstuuri ja märkimisväärset mõruduse puudumist. Maitse võib sõltuvalt ubade päritolust erineda, pakkudes mitmekesiseid maitseomadusi, mis võluvad kohvisõpru kogu maailmas.
3. Liberica kohviuba
Valmistuge sukelduma Liberica kohviubade põnevasse maailma! Need ainulaadsed oad on pärit Lääne- ja Kesk-Aafrikast, kus Libeeria on peamine päritolumaa. Mis neid eristab? Alustuseks on neil lummav lillearoom ja tugev, suitsune maitseprofiil, mis jätab kindlasti kauakestva mulje. Üllataval kombel moodustavad Liberica oad vaid 2% maailma kohvivarudest – tõeline avastamata aare, kas pole?
Ajalooliselt olid need suhteliselt tundmatud kuni 1800. aastate lõpuni, mil need saavutasid populaarsuse Kagu-Aasia kohvitootjate seas. See uus huvi sai alguse seeninfektsioonist, mida tuntakse ka kui „kohvi rooste“ ja mis kahjuks hävitas piirkonna Arabica saagid.
Välimuselt paistab Liberica taim silma märkimisväärselt suurema kasvu poolest, võrreldes Arabica ja Robusta taimedega. See toodab erineva suuruse, kuju ja välimusega kirsse, mis muudab need seega veelgi võluvamaks. Tänu kuuma ja niiske kliima taluvusele on Liberica taim muutunud kohvikasvatajate lemmikuks, eriti Malaisias ja Filipiinidel.
Aga kuidas on lood maitsega? Liberica kohv on tuntud oma erilise ja mõnevõrra vastuolulise maitseprofiili poolest – see meenutab veidi Marmite'i; te kas armastate või vihkate seda, vahepealset varianti ei ole! Mõned kirjeldavad seda pähklise, puiduse ja märkimisväärselt jõulise maitsena, mis annab igale tassitäiele ainulaadse sügavuse. Teiste jaoks võib selle maitse olla liiga intensiivne, kuna nad eelistavad hommikuse joogi valmistamisel mahedamat varianti.
3. Excelsa kohviuba
Suurepärane, kui olete artikliga nii kaugele jõudnud! Sest oleme otsi kokku tõmbamas ja anname täpse ülevaate sellest, millise kohvitüüpi peaksite valima (muidugi võite proovida ka neid kõiki). Niisiis, liigume viimase kohvioa tüübi, Excelsa juurde. Neid ube peetakse Liberica variandiks, neid kasvatatakse peamiselt Kagu-Aasias ja need moodustavad vaid väikese osa maailma kohvitoodangust. Mille poolest need erilised on? Alustuseks pakuvad need ainulaadset maitseprofiili, mis on pigem puuviljane, eristades neid teistest ubadest.
Üks lõbus fakt ka: Excelsa oad sisaldavad teiste sortidega võrreldes vähem kofeiini. Excelsa ubadel on eriline maitseprofiil, mis jääb kindlasti meelde. Neid tuntakse puuviljaste alatoonide poolest, mis lisavad igale lonksule mõnusat väljapeetust.
Kuigi need ei pruugi olla nii laialdaselt tuntud kui mõned teised kohvisordid, kasutatakse Excelsa ube sageli segudes, et suurendada maitse väljapeetust, ega müüda ühe piirkonna kohvina. Seega, kui soovite oma kohvielamust puuviljase maitsega täiustada, võivad Excelsa oad olla teile ideaalne valik!
Millised kohvioad on kõige kangemad?
Räägime kohviubade kangusest! Arabica, Robusta, Liberia ja Excelsa vahel valides saate tugevaima ergutuse, juues Robusta ubadest valmistatud kohvi. Miks? Kõik sõltub kofeiinisisaldusest. Robusta ubades on peaaegu kaks korda rohkem kofeiini kui Arabica ubades, mis teeb neist õige valiku neile, kes vajavad päeva alustamiseks lisaenergiat. Seega, kui ihkate jõulist kohvi, on Robusta uba teie jaoks!
Millised kohvioad peaksite oma kohvi jaoks valima?
Kohvi puhul sõltub kõik isiklikust eelistusest. Kuigi Arabica ja Robusta oad võivad olla populaarsemad, on lõppkokkuvõttes küsimus selles, mis sobib teie maitsemeelele kõige paremini. Kui eelistate juua kohvi mustalt, ilma piima või kooreta, siis on Arabica ubade puhas ja mahe maitse parim valik. Kui aga soovite tugevamat ja intensiivsemat maitset, siis ei valmista Robusta oad pettumust. Oluline on katsetada ja leida see, mis teile sobib. Kohv ongi avastamiseks ja teile rõõmupakkuva täiusliku tassitäie leidmiseks. Seega jätkake avastamist, ja kes teab, võib-olla leiate oma uue lemmikjoogi! Kas olete kunagi mõelnud, miks teile meeldib just Nescafé® Dolce Gusto® kohv nii väga? Selle eest võlgnete tänu meie kohvidegusteerijatele, kes tagavad, et teieni jõuaks alati tugeva maitsega ja rikkalik kohv, mida väärite.